Νέα ένδειξη χορήγησης του HPV εμβολίου
Έγκριση του HPV εμβολίου και για Ca στοματοφάρυγγα!
08 Οκτ 20
1:33 ΜΜ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ με απόφασή της στις 12 Ιουνίου 2020 συμπεριέλαβε τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο καθώς και άλλους καρκίνους της κεφαλής και τραχήλου στον κατάλογο των ενδείξεων για την χορήγηση του εμβολίου εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

O στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προκαλείται από τον HPV στις ΗΠΑ και διαγιγνώσκεται πέντε φορές πιο συχνά στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο απόλυτος αριθμός των περιστατικών με καρκίνο στοματοφάρυγγα στις ΗΠΑ κατά την τελευταία 5ετία έχει ξεπεράσει τον αριθμό περιστατικών με καρκίνο τραχήλου μήτρας! Είναι σαφές, ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι - σε αντίθεση με τον καρκίνο τραχήλου - για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα δεν υπάρχει (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) μέθοδος προληπτικού προσυμπτωματικού ελέγχου. Το Διεθνές Κέντρο για τον Έλεγχο των Νοσημάτων και την Πρόληψη (CDC) υπολογίζει ότι 70% περίπου των στοματοφαρυγγικών καρκίνων στις ΗΠΑ σχετίζονται με την δράση του HPV. Ανάλογα ποσοστά αναφέρονται και σε ορισμένες Σκανδιναβικές χώρες.

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για συμπερίληψη του στοματοφαρυγγικού καρκίνου στις ενδείξεις χορήγησης του HPV εμβολίου, βάσει των κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, οι οποίες έδειξαν σαφώς ότι ο HPV εμβολιασμός  προφυλάσσει τα άτομα από λοίμωξη της στοματικής και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας από τον ιό.

Σχετικό αίτημα είχε θέσει ήδη το 2018 η Αμερικανική Οδοντιατρική ΄Ενωση, αναγνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης της στοματικής κοιλότητας από τούς τους ογκογόνους τύπους του HPV (κυρίως 16 και 18), οι οποίοι απεδείχθησαν κύρια υπεύθυνοι για την πρόκληση καρκίνου στην περιοχή του στόματος, στοματοφάρυγγα,  αμυγδαλών, γλώσσας, ρινοφάρυγγα και λάρυγγα.

Created by