2η Διάσκεψη των 131 φορέων Υποστήριξης της Στρατηγικής του Π.Ο.Υ.
2η Διάσκεψη των 131 Φορέων υποστήριξης της Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στην Ελλάδα
17 Οκτ 21
9:21 ΠΜ

Έναν χρόνο μετά την τελευταία εκδήλωσή της, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) [Ελληνική HPV Εταιρεία] διοργάνωσε στις 28 & 29 Μαΐου 2022, διαδικτυακά, την 10η Σύνοδο της, σε συνδυασμό με την 2η Διάσκεψη των 131 Φορέων Υποστήριξης της εφαρμογής της Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση όλων σχετικά με την προταθείσα το 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ, το ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (EUROPEAN BEATING CANCER PLAN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), αλλά και με τις σχετικές πρωτοβουλίες και προτάσεις των μεγάλων διεθνών αντικαρκινικών Ενώσεων και Οργανισμών.

Τις εργασίες της Συνόδου της Εταιρείας ακολούθησε την Κυριακή, 29.05.22, η 2η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 125 ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΠΡΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ, με συμμετοχή εκπροσώπων των Φορέων, του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Πολιτείας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν και πάλι η ενεργοποίηση της Πολιτείας με σκοπό την προώθηση του HPV εμβολιασμού και του αποτελεσματικού προσυμπτωματικού ελέγχου, με στόχο την επίτευξη και στην χώρα μας των στόχων του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. για το έτος 2030.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην Διάσκεψη των 131 Φορέων, σχετικά με το διαμορφούμενο νέο τοπίο στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου τραχήλου μήτρας και των άλλων HPV-σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επικείμενης εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». Ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Πλεύρης, με μήνυμά του, δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως σημαντική κοινωνική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας και έθεσε ως σκοπό την επίτευξη και στη χώρα μας τουλάχιστον των στόχων του Π.Ο.Υ. για το έτος 2030. Προς τούτο, σημαντικής σπουδαιότητας είναι οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας αφ’ ενός μεν για την επέκταση του HPV εμβολιασμού και στα αγόρια με ελάττωση της ηλικίας έναρξης στα 9 έτη, αφ’ ετέρου δε για την άμεση πλήρη εφαρμογή του καινοτόμου ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού και του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών. Παράλληλα, ο Υπουργός δήλωσε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην ενημέρωση όσο και στη συστηματική διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων υψηλής ακρίβειας, ως ορίζεται από το Σχέδιο Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ.

Στο ίδιο πνεύμα υπήρξαν και οι δηλώσεις της Αν. Υπουργού Υγείας κας Α. Γκάγκα. Την υποστήριξή της προς το ΑΙΤΗΜΑ των 131 Φορέων εξέφρασε επίσης η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κας Σ. Βούλτεψη και ακολούθως, ενθαρρυντικές και υποστηρικτικές προς το ΑΙΤΗΜΑ των Φορέων δηλώσεις έκαναν οι ευρωβουλευτές κα Α.Μ. Ασημακοπούλου, κα Ε. Κουντουρά και κ. Σ. Κυμπουρόπουλος, όπως και οι βουλευτές Ο. Κεφαλογιάννη, Α. Ευθυμίου, Χ. Καφαντάρη, Γ. Φραγγίδης, Ν. Μπουντούρογλου και Γ. Λογιάδης.

ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 2ΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ.

Βίντεο του Π.Ο.Υ στο YouTube για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας (WHO CERVICAL CANCER PLAYLIST)

Created by