ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές
14 Νοε 23
10:15 ΠΜ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Εμβόλιο HPV: Επέκταση αποζημίωσης για τα αγόρια για έναν ακόμη χρόνο – Τα συμπεράσματα της ημερίδας του ygeiamou

Ο δρόμος που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η δυσπιστία στα εμβόλια, η παραπληροφόρηση καθώς και η καινοτομία που φέρνει η τεχνολογία mRNA ήταν ανάμεσα στις θεματικές που καλύφθηκαν.

Με μια σημαντική ανακοίνωση, αυτή της επέκτασης αποζημίωσης του εμβολιασμού κατά του HPV για τα αγόρια, αλλά και πλούσια συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του εμβολιασμού στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9-11-2023 η ημερίδα του ygeiamou.gr με τίτλο «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια επέκτασης της αποζημίωσης του εμβολιασμού των αγοριών για τον HPV ακόμη μία χρονιά. Εφόσον αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγες ημέρες, θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν χορήγησης του εμβολίου στα αγόρια έως και 18 ετών ουσιαστικά για δύο χρόνια – μιας και έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για επέκταση αποζημίωσης του εμβολίου για κορίτσια και αγόρια 15-18 ετών έως τέλος του 2024.

Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να προχωρούν μαζί τα προγράμματα screening του πληθυσμού και εμβολιασμού με τελικό στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βάσει της στοχοθεσίας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 Στον στόχο «90-70-90» για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή εμβολιασμός στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, HPV τεστ στο 70% των γυναικών από 30 ετών και πάνω, με επανάληψη κάθε 5 χρόνια και 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών στάθηκαν αρκετοί ομιλητές κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας. Ανάμεσα σε αυτούς ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αγοραστός. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι «ο εμβολιασμός υπάρχει από το 2008, αλλά δυστυχώς η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια άνοδος, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το στόχο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Created by