ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ HPV ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Οι Νέες ισχύουσες ενδείξεις HPV εμβολιασμού στην Ελλάδα! ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!
23 Οκτ 20
2:30 ΜΜ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Χρονοδιάγραμμα HPV εμβολιασμού παιδιών και εφήβων (μικρότερη ηλικία χορήγησης τα 9 έτη):

Στην Ελλάδα διατίθενται σήμερα δύο HPV εμβόλια, το διδύναμο (HPV2) και το εννεαδύναμο (HPV9).

Η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές στο εμβολιαστικό σχήμα έναντι του HPV: (α) σύσταση για γενικό εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών, (β) το ενδεικνυόμενο διάστημα εμβολιασμού και για τα δύο φύλα είναι η ηλικία 9 έως 11 ετών, (γ) σε περίπτωση που ο εμβολιασμός και για τα δύο φύλα δεν πραγματοποιηθεί στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση (catch-up) του εμβολιασμού, (δ) επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV θα αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023, και (ε) ο περιορισμός στην αποζημίωση μετά τις 31.12.2023 δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει ως ηλικία έναρξης του εμβολιασμού έναντι του HPV τα εννέα (9) έτη με στόχο (α) τη διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής ανοσολογικής απάντησης από τον εμβολιασμό και (β) την κατά το δυνατό έγκαιρη προστασία από την έκθεση στον ιό HPV. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν διενεργηθεί στη συνιστώμενη ηλικία (9-11 ετών), η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0,6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 5 μηνών, απαιτείται και 3η δόση 6 μήνες μετά την πρώτη δόση και τουλάχιστον 3 μήνες μετά την 2η δόση. Εφόσον η έναρξη του HPV εμβολιασμού γίνει μετά την συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου ως εξής: Αρχικά η πρώτη δόση, μετά 1 μήνα (για το διδύναμο εμβόλιο) ή μετά 2 μήνες (για το εννεαδύναμο εμβόλιο) γίνεται η δεύτερη δόση και μετά 6 μήνες από την 1η δόση γίνεται η 3η δόση. 

Χρονοδιάγραμμα HPV εμβολιασμού ενηλίκων:

Το HPV εμβόλιο συνιστάται στις γυναίκες 18-26 ετών (σε τρεις δόσεις, σχήμα: 0, 1-2, 6). Δεν συνιστάται σε έγκυες γυναίκες, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τεστ εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού. Εάν διαπιστωθεί ότι μια γυναίκα είναι έγκυος μετά την έναρξη του εμβολιασμού, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης και οι υπόλοιπες δόσεις συμπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση της κύησης. Ο HPV εμβολιασμός συνιστάται επίσης σε γυναίκες με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου με αιμοδιάλυση, με χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο, πνευμονοπάθεια, ρευματικά νοσήματα, αλκοολισμό, ασπληνία, ανεπάρκεια κλασμάτων συμπλέγματος, χρόνια ηπατική νόσο. Επίσης, ο HPV εμβολιασμός συνιστάται στην Ελλάδα και σε άνδρες μέχρι 26 ετών, οι οποίοι έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού.

Καταστάσεις ανοσοκαταστολής για τις οποίες απαιτείται δοσολογικό σχήμα 3 δόσεων είναι οι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες που οδηγούν σε μείωση της κυτταρικής ή χυμικής ανοσίας, όπως π.χ. ανοσοανεπάρκειες των Β-λεμφοκυττάρων με μειωμένη παραγωγή ανοσοσφαιρινών, μερική ή ολική ανεπάρκεια Τ-λεμφοκυττάρων, HIV νόσος, κακοήθη νεοπλάσματα, ιστορικό μεταμόσχευσης, καταστάσεις αυτοανοσίας που η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων προκαλεί ανοσοανεπάρκεια (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αγγειίτιδες) ή χρόνια χρήση ανοσοκατασταλτικών θεραπειών (π.χ. αζαθειοπρίνης, μυκοφενολικού).

Στις 22.03.2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων 2022, στο οποίο αναφέρεται η επέκταση του HPV εμβολιασμού και στα αγόρια, με ελάττωση, μάλιστα, της αρχής του ηλικιακού φάσματος από τα 11 στα 9 έτη. Διαβάστε ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δείτε ένα σχετικό βίντεο από Συνέντευξη του καθηγητού Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ. κ. Αγοραστού στην οποία μιλάει για την σύσταση του HPV εμβολιασμού για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-18 ετών: https://www.youtube.com/watch?v=VoQaUahCqmI&t=24s

Και διαβάστε επίσης ένα σχετικό άρθρο για τον HPV εμβολιασμό των αγοριών. 

Created by