1η Διάσκεψη των 125 φορέων υποστηρίζουν στρατηγική Π.Ο.Υ.
Πραγματοποιήθηκε η 1η Διάσκεψη των 125 φορέων που υποστηρίζουν την Στρατηγική του Π.Ο.Υ.
17 Οκτ 21
9:21 ΠΜ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού 9ου Πανελληνίου HPV Συνεδρίου διενεργήθηκε την Κυριακή, 30 Μαΐου 2021, διαδικτυακά, η 1η Διάσκεψη των 125 Επιστημονικών, Επαγγελματικών, Ερευνητικών και Κοινωνικών Φορέων, Ιδρυμάτων, Ινστιτούτων, Ενώσεων, Συλλόγων Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, οι οποίοι  υποστηρίζουμε την εφαρμογή και στην χώρα μας της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και την εφαρμογή των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου.

Η Διάσκεψη στέφθηκε από επιτυχία, είχε μεγάλη συμμετοχή, έτυχε της υποστήριξης τόσο μελών της Κυβέρνησης όσο και πολλών πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα, κίνησε δε το ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, παράλληλα δε και πάρα πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην διάρκεια της Διάσκεψης αναγνώστηκε και εγκρίθηκε το ΑΙΤΗΜΑ που απευθύνουμε όλοι οι 125 Φορείς ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, όπως προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις για να εφαρμοσθεί η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Στρατηγική με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των 125 Φορέων κκ. Α. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Θ. Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Ι. Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Κ. Σταματόπουλος, Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, και Ι. Κυριόπουλος, Πρόεδρος της  Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, έκαναν ο καθένας με βάση την δική του εξειδίκευση μια μικρή εισήγηση σχετική με το αντικείμενο του ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ.

Προς την πρωτοβουλία των Φορέων εξέφρασαν την υποστήριξή τους μεγάλος αριθμός (51) πολιτικών προσώπων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα σχεδόν τα κόμματα. Κατά την διάρκεια, μάλιστα, της Διάσκεψης, έλαβαν τον λόγο η κα Σ. Βούλτεψη, η κα Μ. Σπυράκη, ο κ. Σ. Κυμπουρόπουλος, ο κ. Α. Ξανθός, η κα Τ. Ιατρίδη, η κα Ο. Κεφαλογιάννη, ο κ. Α. Πλεύρης, η κα Χ. Καφαντάρη, ο κ. Γ. Φραγγίδης, η κα Κ. Αδάμου, και η κα Φ. Μπακοδήμου οι οποίοι δήλωσαν απερίφραστα την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν και να συμπράξουν για την προώθηση του Αιτήματος έως ότου αυτό γίνει πράξη. Επίσης, απέστειλαν Μηνύματα-Επιστολές υποστήριξης  οι κκ. Δ. Κουτσούμπας, Α. Γεωργούλης, Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο δε κ. Γ. Λογιάδης έκανε σχετική αναφορά στην Βουλή. Παράλληλα, υπήρξε υποστήριξη και από ευρωπαϊκούς (European Society of Gynaecological Oncology – ESGO) και διεθνείς Φορείς (International Papilloma Virus Society – IPVS) προς την πρωτοβουλία των Φορέων για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και στην Ελλάδα.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μ. Θεμιστοκλέους που απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό στη διάσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή για την αντιμετώπιση του καρκίνου HPV. Ωστόσο, η χώρα μας ακόμα έχει να κάνει βήματα για να εναρμονιστεί με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίως όσον αφορά στη στοχοποιημένη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε νέες και νέους της χώρας μας, αλλά και στην ενίσχυση των ενημερωτικών εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους ως προς τα οφέλη του εμβολίου HPV. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η  πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, να συγκεντρώσει σε μια Επιτροπή 125 Επιστημονικούς και Κοινωνικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια κίνηση αποφασιστική και αξιέπαινη. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνω ότι θα μας βρείτε αρωγούς στην προσπάθειά σας και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να επικοινωνηθεί η ανάγκη πρόληψης του καρκίνου HPV μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και να βελτιωθεί και το εύρος χρήσης του εμβολίου».

Όπως δήλωσε άλλωστε χαρακτηριστικά η Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι μια Ένωση που προστατεύει τους πολίτες της από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν, μια Ένωση που εξασφαλίζει έγκαιρο προσυμπτωματικό έλεγχο και διάγνωση, μια Ένωση στην οποία ο καθένας διαθέτει πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη υψηλού επιπέδου σε όλα τα στάδια της ζωής του.”

Οι επόμενές μας κινήσεις και προσπάθειες θα είναι προς την κατεύθυνση να πείσουμε την Πολιτική Ηγεσία για την ανάγκη κύρωσης νόμων και λήψης μέτρων εναρμονισμένων με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Κατά του Καρκίνου, έτσι ώστε  και στην Ελλάδα να επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι παρακάτω στόχοι:

  1. HPV-εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών <15 ετών και επέκταση του HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια.
  2. Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με HPV testing, προς επίτευξη  κάλυψης 70% στην ηλικιακή ομάδα-στόχο.
  3. Σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Θ. Αγοραστός

Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ.

Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας

Created by