Σύσταση Εμβολιασμού για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-18 ετών
Δελτίο Τύπου Υπουργείου Υγείας για Σύσταση HPV Εμβολιασμού
23 Μαρ 22
12:10 ΜΜ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

 

"Σήμερα, 4 Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία αποτελεί βασική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Διεθνούς Εταιρείας για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (International Papillomavirus Society). Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής ημέρας το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων ως σημαντική κοινωνική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας.

Το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αναγνωρίζοντας το μείζον αυτό ζήτημα Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε μια Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, θέτοντας στρατηγικούς στόχους μέχρι το 2030 και το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μέσω του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου» , στηρίζει την αντιμετώπιση καρκίνων που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και άλλων HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030. Μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανανεώνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά του HPV τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε την καινοτομία του ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού, διευκολύνοντας γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα κορίτσια και αγόρια ενώ για πρώτη φορά θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού."

Στις 22.03.2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων 2022, στο οποίο αναφέρεται η επέκταση του HPV εμβολιασμού και στα αγόρια, με ελάττωση, μάλιστα, της αρχής του ηλικιακού φάσματος από τα 11 στα 9 έτη. Διαβάστε ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δείτε ένα σχετικό βίντεο από Συνέντευξη του καθηγητού Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ. κ. Αγοραστού στην οποία μιλάει για την σύσταση του HPV εμβολιασμού για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-18 ετών: https://www.youtube.com/watch?v=VoQaUahCqmI&t=24s

Και διαβάστε επίσης ένα σχετικό άρθρο για τον HPV εμβολιασμό των αγοριών. 

 

 

 

Created by